Klantspecifieke oplossingen
Ongewenste trillingen
Ongewenste trillingen

Ongewenste trillingen

Over Excluton
Excluton, producent van exclusieve bestratingproducten, levert onder andere een ruim assortiment betonnen tegels. De tegels worden in een aantal productiestappen geproduceerd, getest, verpakt en verstuurd alvorens we kunnen genieten van een prachtige en duurzame bestrating.

Het probleem
De productie van betontegels lijkt relatief eenvoudig. Toch zijn er vele uitdagingen om de enorme hoeveelheden tegels dag in, dag uit van dezelfde kwaliteit te produceren. Om tegels te maken worden mallen gevuld met beton. Door het trillen van de mallen wordt het beton verdicht. Wanneer de trilfrequentie van de trilmotor gelijk is aan de eigenfrequentie van de trillingdempers ontstaat er resonantie. Dit levert optimale productkwaliteit, maar is funest voor de dempers door warmteontwikkeling. De eigenfrequentie van de dempers verandert waardoor de kwaliteit minder wordt. Deze verandering is enkele keren op te vangen door de voorspanning op de dempers te wijzigen. Dit wordt echter pas gedaan op het moment dat de kwaliteit van het eindproduct afneemt en er B-kwaliteit productie heeft plaatsgevonden. B-kwaliteit producten zijn producten van mindere kwaliteit die tegen een lagere prijs worden verkocht. Ze voldoen dus niet meer aan de kwaliteitseisen die Excluton aan haar producten stelt.

 

De oplossing

GMT Benelux BV heeft een nieuwe rubbersamenstelling ontwikkeld die bij deze toepassing veel beter in staat is om de eigenfrequentie te behouden. Bovendien is de hoogte-tolerantie verder verbeterd. De mallen staan hierdoor beter horizontaal. Ook dit levert een verbetering van de kwaliteit op. B-kwaliteit producten komen bijna niet meer voor.

De nieuwe trillingoplossing van GMT heeft het vervangingsinterval van ongeveer 6 weken verlengd tot 6 maanden. Dit brengt een verdere kostenbesparing met zich mee. De machines staan minder stil en hebben minder onderhoud nodig. Het plannen en de continuïteit zijn daardoor verbeterd.

Samen sterk

Door intensief samen te werken met Excluton heeft GMT een oplossing in “vibration control” voor betontegels ontwikkeld die:

  • Het productieproces efficiënter maakt;
  • Kosten bespaart (door onderhoud en stilstand van machines te reduceren);
  • De kwaliteit van het eindproduct verbetert.

 

Zo zorgt GMT Benelux bv mede ervoor dat prachtige en duurzame bestrating betaalbaar blijft. Niet alleen in Nederland maar in vele landen wordt nu deze oplossing van GMT gebruikt om productieprocessen van betonproducten te verbeteren.

 

Heeft u een vergelijkbaar trillingsprobleem? Neem dan contact met ons op.