Klantspecifieke oplossingen
Trillingsprobleem bij hamermolens
Trillingsprobleem bij hamermolens

Trillingsprobleem bij hamermolens

Over Van Aarsen
Van Aarsen International BV is reeds meer dan 60 jaar actief in de ontwikkeling en productie van mengmachines voor diervoeding. Zij hebben dit weten te bereiken door samen met hun klanten oplossingen te realiseren, door kennis en kunde te combineren met ervaring en innovatiekracht. Van Aarsen is een ware expert en wereldwijde speler op het gebied van proces technologie voor de mengvoederindustrie.

Het probleem
Na de installatie van twee hamermolens traden onverwacht trillingen op. De exacte reden hiervoor was onduidelijk. Geluid en beweging veroorzaakten veel overlast bij het personeel. Bovendien werd voor schade aan productielijnen en gebouwen gevreesd. De twee hamermolens stonden op de derde etage van een productiegebouw. Dit zorgde voor extra uitdagingen omdat de trillingen niet op natuurlijke wijze door de grond konden worden geabsorbeerd.

De oplossing
De experts van GMT hebben met een interval van 2 maanden de trillingen op en om de machines gemeten. De eerste meting, de uitgangssituatie, is gedaan voordat er verbeteringen zijn doorgevoerd. De tweede meting is uitgevoerd nadat de machines zijn gebalanceerd. De derde en laatste meting is verricht nadat de trillingsdempers zijn vervangen door de klantspecifieke oplossing van GMT Benelux BV. Er is hierdoor een duidelijk beeld ontstaan van de verbeteringen.

Na de eerste meting hebben we besloten om de machines nogmaals te balanceren. Niet omdat de machines in onbalans waren maar omdat beide machines elkaar beïnvloeden in de applicatie. Onze ervaring leert dat het isoleren van trillingen hierdoor makkelijker is. De metingen gaven duidelijk aan dat er een reductie was opgetreden. Maar het probleem was nog niet tot tevredenheid opgelost.

Na de tweede meting en analyse van de resultaten hebben we gekozen om de standaard trillingsdempers te vervangen. Elke productieomgeving stelt andere eisen. Vaak is er een beperkte ruimte. Ook invloeden zoals water, olie, stof en onderhoudsintervallen kunnen een grote invloed hebben op de keuze voor demping. We hebben ook hier moeten zoeken naar de juiste oplossing. De trillingsdempers zijn vervangen door specifieke raildempers. Deze dempers hebben precies de goede eigenschappen voor deze toepassing en deze klant.

 Meting 1: De uitgangssituatieMeting 2: Situatie na het balanceren van de machinesMeting 3: Situatie na het vervangen van de trillingsdempers door de specifieke raildempers

Het resultaat
Door intensief samen te werken met Van Aarsen International BV heeft GMT een oplossing in “vibration control” gerealiseerd. Een klantspecifieke oplossing toegespitst op de situatie van de eindklant. GMT Benelux BV is een verlengstuk van de engineering afdeling van Van Aarsen om trillingsproblemen te voorkomen. Op deze manier helpt GMT bij het realiseren van een hogere klanttevredenheid

 

Heeft u een vergelijkbaar trillingsprobleem? Neem dan contact met ons op.